11 Kasım 2016 Cuma

6. AY BEBEK OYUNCAKLARI

Herkese Merhaba,





6. ay bizim için oldukça heyecanlı ve ilklerin yaşandığı bir ay oldu diyebilirim. Öncelikle bir hafta süren sancılı diş çıkarma serüvenimiz, daha sonra hızlıca ve kendi isteğiyle kalkıp oturması, ardından geri geri gidiyor derken öne doğru emeklemeye başlaması son olarak da koltuk kenarında tutunarak ayağa kalması bizim için heyecanlı güzel anlardı. Tüm bunları yaşarken bebeklerin gelişimini ve öğrenimlerini destekleyen oyunlar ve oyuncaklar vazgeçilmezimiz oldular. Bebeklerin gelişimlerini aylara göre takip etmek ve dönemlerine uygun oyuncak seçimi önemli.


Oyun bebekler ve çocuklar için bir öğrenme şekli. Bebeğin fiziksel, zihinsel sosyal ve duygusal gelişimine önemli etkileri olduğu gibi gelecekteki zekasının hayal gücünün ve yaratıcılığının temelleri atılıyor. Anne babalar bebeklerine oyuncak seçerken bebeklerinin gelişimine katkı sağlamasına özen göstermeliler.


6 aylık bebeğiniz desteksiz oturabilir, yuvarlanabilir, otururken nesnelere uzanabilir, sesleri taklit edebilir, sesli gülebilir, nesneleri bir elinden diğerine geçirebilir.

6. ayda bebeğiniz uzanma, tutma ve kavramada artık daha başarılıdır. Ancak en büyük problemi tuttuklarını çabuk bırakmasıdır. Oyuncakları bir elinden diğerine alabilir. Henüz parmaklarını kullanamaz ancak büyük nesneleri başarıyla kavrar iki eliyle biberonu tutabilir. Bebek eline geçen her şeyi sallar ses çıkarıp çıkarmadıklarını anlayabilir. Birbirine çarpar fırlatır. Çıngıraklar bu dönem için uygun olacaktır. Şekil değiştiren oyuncaklar, sesli hareketli oyuncaklar çok ilgisini çeker. Onlarla konuşmaya çalışır. 


Emeklemeye teşvik edici oyuncaklar, beni takip et oyuncakları, diş kaşıyıcılar, sesli ışıklı kitaplar, yumuşak toplar, üst üste dizilen oyuncaklar, ince ve kaba motor becerilerini geliştirecek oyuncaklar uygun olabilir.






RENKLİ HALKALAR:  Bebek halkaları ayırabilir, üst üste dizebilir sonra oyuncağın alt kısmına vurarak sallanmasını seyredebilir. Halkaları dizmek dikkat konsantrasyon ve el-göz koordinasyonu gerektirir.





Tuşa basma, tuşu kaydırma, tuşu çevirmek bebeğinizin ince motor becerilerinin el-göz koordinasyonunun gelişmesini sağlar. Yerlerinden fırlayan hayvanlar bebeğinizin hareketlerini ödüllendirir. Bebeğinize sebep-sonuç ilişkisini öğretir.




EĞİTİCİ MASALCI TIRTIL:  Bebeğiniz hikaye kitabı şeklinde biçimlendirilmiş Eğitici Masalcı Tırtıl'ın her sayfasındaki düğmelere bestığınında şarkıları, harfleri,sayıları, ve renkleri öğrenir. Tırtılın elinde yanan ışıklar sayfaları takip etmesi konusunda yönlendirir. Şu aralar gittiğimiz her yere bizimle gelen vazgeçilmez oyuncağımız. Toprak özellikle yanıp sönen kırmızı ışığa bayılıyor. 





FİSHER PRİCE TÜRKÇE KONUŞAN AKTİVİTE KİTABI:  Her sayfada bebeğin dokunma duyusunu geliştirecek farklı dokular ve çeşitli sürprizler bulunmaktadır. Değişik nesneleri adetleri renkleri öğrenmede yardımcı şarkı, müzik, ses efekleri mevcut. Çıngıraklı köpekçik aparatını Toprak çok sevdi tutup sallıyor sayfaları karıştırıp hışırtılı sayfayı bulup ilgileniyor.






ÇINGIRAKLI TOP:  Çıngırak sesleri ve renkler bebeğinizin ilgisini çekmesini sağlarken, dokunma işitme ve görme duyularını harekete geçirir.





KUMANDA: Konuşan ışıklı kumanda ile birlikte rakamları, alfabeyi, renkleri, ve zıt anlamları öğrenebilecek. (Çantamızın demirbaşlarından bir tanesi daha Toprak'ın favorisi)





Beni takip et oyuncaklarından biri olan ışıklı tırtıl emeklemeye yardımcı.




OYUN HALISI

Tüm bu eğitici ve geliştici oyuncaklarımızla oyun halımızın üzerinde oynuyoruz. Canlı renkleri, ayna benzeri yüzey, hışırtılı bulutlar, bip bip sesli muz, çıngıraklı zebra, v.b. detaylarıyla oldukça ilgi çekici başlı başına bir oyuncak.







Sırada yeni geçtiğimiz öğrenme aşamasında olduğumuz bu iki oyuncağımız var Toprak daha çok sesli ışıklı detaylı hareketli oyuncaklarla ilgileniyor şirin minnoş ayıcıklarla hiç oynamadı. 6+ dönemde bizim tercih ettiğimiz oyuncaklar bunlar oldu. Ellerini parmaklarını kullanabileceği el-göz koordinasyonunu sağlayabileceği konsantrasyon gereken zihin gelişimine yardımcı hayal gücünü arttıracağı, motor becerilerini geliştirebileceği oyuncaklar seçmeye çalıştım arayışta olanlara fikir olmuştu umarım..


Sevgiyle Kalın..                         TopraksMoM

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder